Kærlighed – længslernes destination. Et fænomen af store dimensioner. Rejsen til dig selv og kærligheden går gennem det ubevidste. Den rejse kan blive din vigtigste safaritur.

Afhængig af smerte?
Måske går det dig, ligesom det gik mig? Der var engang, jeg fandt ud af, at det, jeg kaldte kærlighed, ikke havde noget med kærlighed at gøre. Det, jeg kaldte kærlighed, var en længsel og higen og søgen efter en kærlighed, som jeg aldrig opnåede som barn. Det, jeg kaldte kærlighed, var altid forbundet med lidelse og afsavn og midlertidig lykke.

Parforholdet
Mon din partner er villig til at forandre sig? Ønsker han/hun at arbejde seriøst med forholdet, kan I være med til at læge hinandens sår. Parforholdet er den bedste katalysator for udvikling.

Det er hårdt, langvarigt arbejde. Men der findes løn for det. I skal have kontakt til det, der sker med jer neden under skænderierne og magtkampene. I må hver især ned og åbne for “den sorte boks.” Dér, hvor alle de gamle svigt og afsavn ligger. Ned og mærke den gamle smerte og give udtryk for den over for hinanden.

Rejsen alene
Hvis din partner ikke vil – eller kan – være med, må du gå vejen selv. Men du er ikke alene, selv om du føler det. Du er sammen med din opmærksomhed på dig selv, oplysning og andre ligesindede. Denne proces ind i det ubevidste kan blive den vigtigste safarirejse i dit liv.

Dramaet
Når du ikke har kontakt til det allerinderste, kan vejen til kærlighed blive en sej kamp med drama. Kærligheden kan synes svær at finde uden drama. Og hvis partneren er den flinke, forsigtige type, så skal du nok selv skabe dramaet. Du er besat af at være forelsket og afhængig af den tilstand, som holder gryden i kog. Du er afhængig af smerten.

Det er den gamle smerte, som befinder sig i den sorte boks. At man ikke kan udtrykke sine ærlige følelser uden at blive afvist. At man skal længes, lide, skændes, være bange for afvisninger, komme sammen igen og blive sødt forsonet. Det eneste du længes efter, er at blive set.

Regn mig ud
Trangen til at blive set, fundet, hentet eller “regnet ud.” Det er en længsel efter, at en anden person skal læge de sår, du fik som barn. At den anden voksne bliver din forsvundne forælder, som endelig viser dig den kærlighed, der er selvfølgelig og betingelsesløs. At den anden voksne kan gætte dine tanker og regne dine behov ud.
Regne dine behov ud kunne kun en forælder. Et ubeskyttet og sårbart barn har brug for at blive ført.

Arbejdet som voksen
Efter at vi er blevet voksne, kan vi stadig have brug for at blive ført og genkendt. Men ingen andre voksne kan overtage den rolle, mor og far skulle have haft. Kun du selv kan gøre det for dig selv. Med hjælp fra dine indre hjælpere kan du heale det lille, sårede barns følelser.

Når du er kommet over på den anden side, med eller uden din partner, vil du opdage, at kærlighed er noget helt andet, end du troede. Kærlighed er at være til stede for hinanden. At se på hinanden. At være tryg. At være empatisk. Kærlighed er ro i livet.

Ja, der mangler måske det drama og den spænding, du var afhængig af. Og det føles måske lidt kedeligt i begyndelsen. Men dramaet er efterhånden ikke længere nødvendigt.

Den mangfoldige kærlighed
Først da mærker vi den mangfoldige kærlighed, der er i livet. Til mange fænomener. Til os selv. Til andre mennesker. Til dyr. Til græsstrå. Til træer. Til vores kreativitet. Den giver ro, den kærlighed. Kærlighed er en måde at være i verden på. Den er ikke nødvendigvis rettet mod et parforhold.

Men det bedste er: Når du først er nået derhen, hvor du virkelig mærker roen, da vil du ubevidst vælge partner efter dit ønske om ligeværdig kærlighed. Da er den sugende længsel din historie.

Kærlig hilsen
Alice Persson
Psykoterapeut & parterapeut